Aarhus Teater Idioten
Scala

Scala

Dato

8. mar. - 12. apr.

Pris

95 - 295 kr. 


Idioten

Nyfortolkning af den fascinerende romanklassiker om den gode og ærlige idealist, der altid siger sandheden, men som verden ikke vil vide af.

Fyrst Mysjkin vender retur til Skt. Petersborg efter års ophold i Schweiz, hvor han er blevet behandlet for sin epilepsi. Og mens det samfund, der omgiver ham, er i hastig forandring, forbliver han den samme: en empatisk og oprigtig idealist, der altid siger sandheden – helt uden bagtanker eller skjulte dagsordner. En egenskab, der desværre gør ham til katalysator for stridigheder, konflikter og katastrofer.

Idioten er baseret på Fjodor M. Dostojevskijs roman af samme navn – et af den moderne litteraturs skelsættende mesterværker. I bogen gransker han forholdet mellem det gode og det onde, sandt og falskt, gennem skildringer af den menneskelige psyke. Historien fortælles af flere stemmer – nogle ganske upålidelige, andre direkte manipulerende. Ud over fyrst Mysjkin møder vi bl.a. også den smukke og selvdestruktive Nastasja, som mændene behandler som et bytteobjekt, og den rige, stolte og dyriske Rogozjin, der kæmper for hendes gunst.

Sigrid Johannesen, der tidligere stod bag den anmelderroste teaterudgave af Charlotte Brontës roman Jane Eyre, kaster sig nu over endnu en klassiker. I sin nyfortolkning af den kendte roman rejser hun spørgsmålene: Hvem stempler vi i dag som idioter, fordi de siger sandheden? Og hvad sker der, når vi muligvis ikke kan stole på fortælleren, og sandheden relativiseres, fordi ”jeg ved” erstattes af ”jeg føler” og ”jeg oplever”?

Som fyrst Mysjkin får du Emil Prenter, der har taget publikum med storm i sine roller i A Clockwork Orange og Erasmus Montanus. I rollen som Rogozjin kan du opleve stjerneskuddet Daniel Mortensen, der tidligere har medvirket i Kong Lear på Aarhus Teater. 

Scenograf Peter Schultz gæster for første gang Aarhus Teater med denne forestilling. Du kan se frem til et drama med eksistentielle intriger og karakterer, der træder lysende klart frem på tværs af århundreder og direkte ind i nutiden.

Efter oversættelse af Jan Hansen
Forlag Gyldendals Rosinanteserie 

Rabat på billetten?

I sæson 24/25 tilbyder vi - udover løssalgsrabat til studerende - to fordelagtige rabatordninger til dig, der elsker teater: 

Bliv Sæsonkunde
Få 50 kr. rabat på billetprisen når du køber til min. 3 forestillinger på Store Scene og/eller Scala. 

Få Sæsonrabat
Spar 10% på løssalgsprisen på alle billetkøb i sæsonen - uanset scene og antal forestillinger. 

Holdet bag

Fjordor M. Dostojevskij
Efter roman af 
Jan Hansen
Oversættelse
Sigrid Johannesen
Dramatisering & iscenesættelse
Peter Schultz
Scenografi & kostumedesign
Mathilde Niemann Hyttel
Lysdesign
Aki Shiraishi Bech
Lyddesign

Medvirkende

Cast
  • Emil Prenter
    Emil Prenter
    Fyrst Myjskin
  • Rosemarie Mosbæk
    Rosemarie Mosbæk
    Nastasja Filíppovna
  • Daniel Mortensen
    Daniel Mortensen
    Rogozjin
  • Mette Døssing
    Mette Døssing
    Generalinde Jepantjin
  • Laura Kronborg Kjær
    Laura Kronborg Kjær
    Aglaja Jepantjin
  • Emil Busk Jensen
    Emil Busk Jensen
    Ganja
  • Thorbjørn Hedegaard
    Thorbjørn Hedegaard
    Totskij

Hvem er hvem?

Vores hovedperson.
Mysjkin vender efter 4 år i Schweiz tilbage til Skt. Petersborg, hvor han træder ind i overklassens intriger. En rendyrket idealist, der altid siger sandheden og tror på det bedste i mennesker - hvilket udnyttes af stort set alle omkring ham. Hans store empati leder ham til et større projekt om at redde Nastasja Fillipovna.

Fortællingens femme fatale.
Nastasja længes efter frihed og lykke, men forhindres i det af både omverdenen og sig selv. I et forsøg på at afdække hvor stort ansvar hun har for sit eget endeligt spændes hun ud mellem alle andres oplevelser af hende og iscenesættes dermed som både kolerisk og lidenskabelig, som offer og skurk.

Lidt af en outsider - og ikke en del af de fine kredse.
Rogozjin er fuldstændig besat af Nastasja Fillipovna, som han vil gøre alt for at få til hustru. Han er ret ligeglad med alle andre, udover Fyrst Mysjkin, der truer hans planer om at gifte sig med Nastasja.

Mysjkins fjerne slægtning.
Generalinden er en del af de øvre russiske samfundslag, og mor til Aglaja, som hun kæmper for at sikre en lykkelig fremtid. På trods af fyrstens lidt klodsede ageren, ser hun noget i ham, som minder hende om sig selv, og som lader hende med en sjælden velvilje overfor ham.

Generalindens datter.
Aglaja er ung og viljestærk - og meget ombejlet. Hun forelsker sig hurtigt i den godhjertede fyrste - hvilket besværliggøres markant af fyrstens projekt om at redde Nastasja Fillipovna.

Generalindens personlige assistent.
Ganja kommer af en fattig familie, men drømmer om rigdom og status, og vil gøre stort set alt for penge. Han er forelsket i Aglaja, men også en brik i større spil om at få Natasja gift.

Generalindens ven og Natasja Filippovnas velgører.
Totskij adopterede Nastasja som helt ung. Han udnyttede sin position som værge og forsørger til at tage den unge Nastasja som sin elsker. Nu drømmer han om at få Natasja gift væk, så han kan blive fri fra hende og gifte sig med Aglaja.


Instruktør og dramatiker Sigrid Johannesen Foto rumle skafte
Instruktør og dramatiker Sigrid Johannesen
Uddrag af interview med Sigrid Johannesen fra sæsonkataloget 24/25. Tekst af Michael Holbek

Bedre og mere kompromisløse værker

Som huskunstner på Aarhus Teater siden 2023 har prisbelønnede Sigrid Johannesen stået bag stærkt roste forestillinger som Girls & Boys, Jane Eyre – en romantisk drøm og de tre forvrængede eventyr En lykkelig slutning, Sleeping Beauties og Peter Pan – Forever Young på STUDIO i sæson 23/24.

Hun er især begejstret for den kontinuitet, huskunstnerordningen tilbyder hende, og for at være i konstant dialog med så mange forskellige mennesker i alle teatrets afdelinger.
”Teatret bevæger sig i de her år generelt mod mere samskabende processer, hvor man på tværs af faggrænser i højere grad inviteres til at byde ind i et fælles værk. Den ydmyghed, der ligger i den type proces, synes jeg klæder alle. At man bliver udfordret på sine egne holdninger og blinde vinkler. Det gør vores værker bedre, modigere og mere kompromisløse, og det elsker jeg,” siger Sigrid Johannesen.

HVAD KÆMPER VI FOR?
Ud over at genopsætte En lykkelig slutning har Sigrid Johannesen i sæson 24/25 dramatiseret og iscenesat to nye værker på Scala. Musikforestillingen GenZ ENDGAME, som portrætterede Generation Z, og dernæst Dostojevskijs klassiske romanværk Idioten

NÅR VI RELATIVERER SANDHEDEN
Idioten har som hovedperson den unge idealist fyrst Mysjkin, som uden bagtanker altid siger sandheden. En så renfærdig sjæl er et sjældent syn i det korrupte miljø i Skt. Petersborg, og her betragter de ham som idiot.
”Jeg oplever, at vi i vores tid tillægger den subjektive og følelsesmæssige sandhed ekstremt stor magt – at alt eller meget defineres af, hvordan du oplever det. Og hvordan kan vi så leve i relationer og samfund sammen? Når alt gøres til genstand for subjektive oplevelser af, hvad der sker, og hvordan ting hænger sammen, så fjerner det os fra den fælles virkelighed.”

Derfor er Sigrid Johannesen optaget af, hvem vi kalder idioter i dag, netop fordi de insisterer på en fælles, håndgribelig virkelighed – på sandhed og kompleksitet. ”En populær læsning af Idioten ser ofte Mysjkin som en art Jesus-figur. Et menneske, der lander i den russiske overklasse og forsøger at insistere på humanisme, nuancer og kompleksitet. På sin vis synes jeg, at det er interessant at forsøge at tage Dostojevskijs øvelse for gode varer i dag: Hvad ville en Jesus-figur egentlig svare til i en egocentreret, subjektiviseret og identitetspolitisk samtid?”

Podcast: Litteratur på scenen
Kulissen - en podcast fra Aarhus Teater

Litteratur på scenen

Lykke-Per, Et Juleeventyr, Jane Eyre, Brødrene Løvehjerte, Mit levende hjerte, Se dagens lys. Alle er eksempler på forestillinger, der gennem tiden er opført på Aarhus Teater – og alle er titler på romaner, som forestillingerne bygger på.

Det er nemlig ikke kun dramatik, der bliver til scenekunst, men også litteratur, og dét er afsættet for denne episode af Kulissen: Lyt med, og bliv klogere på – blandt andet - hvordan man omsætter et litterært værk til en tekst, der fungerer på teaterscenen, samt hvornår og hvorfor tendensen med at sætte litteratur på scenen opstår.

Gæst i podcasten er Sigrid Johannesen, som er aktuel med dramatisering og iscenesættelse af Idioten. Sigrid er også tilknyttet Aarhus Teater som huskunstner og har bl.a. stået for iscenesættelse af Charlotte Bröntes Jane Eyre og Maren Uthaugs En lykkelig slutning

Scala Foyer
Gratis introduktion til forestillingen

På udvalgte datoer tilbyder vi en 15 min introduktion ved teatrets dramaturg til den aktuelle forestilling. 

Introduktionen finder sted i Scala Foyer.

Der er begrænset antal pladser og det gælder først til mølle. 

Det er også muligt som gruppe at bestille en privat introduktion eller skuespillerbesøg før forestillingen.
Læs mere om gruppetilbud

Dato for introduktion til Idioten

Torsdag d. 27. marts kl. 18.45-19.00


En lykkelig slutning
StudioFRA 20. mar.
Clear Blue
StudioFRA 13. maj
The Sound of Music
Store SceneFRA 29. apr.
#JEANNE
StiklingenFRA 8. apr.